4,5-timers Endurance løb:
1.5.2017 på Knutstorp i Skåne, Sverige.Ok, så var der tid til årets første langdistace løb. Den her gang kun 4,5 timer på Knnutstorp i Sverige. Dette grundet begrænset støjtilladelse frem til kl 16 den dag.

Nå men vi hade andre problemer. Sidste sæson hade vi klaret os find med en Triumph Daytna 675 og hade slutte serien på en 4'r plads. Ikke så tosset. Men... vi blev godt trætte på at nogle baner, fremst Anderstorp, med længere langsider hvor de 1000cc motorcykler susede forbi os på langsiden, holdt lige i svingene for at siden bruge sin TC (Traction Control) til at komme ud af svingene med godt forspring til den næste lige stykke bane.

Derfor hade jeg over vinterens løb kikket på andre motorcykler, og her specielt kunne jeg lide Aprilia RSV4 med rimelig motor og god TC. Men, de var dyre. Ret dyre. Pludslig i april faldt jeg over en rimelig Aprilia i England. Den var fra 2011, men ok vedligeholdt syntes jeg. Så faldt jeg for fristelsen og købte den. Problemet var nu at det er en helt ukendt cykel for os, og det er ikke godt at komme til et langdistanceløb med en uprøvet cykel. Der var inge track days i Sverige før årest første løb den 1 maj.

Men så såg jeg der var licenstræning på Knutstorp, og her lykkedes jeg få lov at bruge 3 timer til test af vores nye mc. Ok, jeg tog Mikael med op til Knutstorp og fik prøven nogle omgange. Vi hade på forhånd prøvet at ordne en bedre støjdæmpning (kun 95 dB i Sverige hvor det er ok med 101 dB på mange baner i England), og vi hade ændret på clip-ons og vinkeln på bremse og koblingsgreben. Prøve på banen viste en cykel der opførte sig ret godt. Men så opdagede vi at TC trykknapperne var i vejen for koblingsgrebet, som ændrede på TC indstillingerne ved hver gearskifte. Så det sku ændres hjemme i garaget før selve løbet en uge efter. Der sku også monteres andre bremseklodser bag for at passe Mikael. Og skiverne foran på det ene hjul sku skiftes ud til nye tykkere som kan tåle mere varme og kontinuerlig misbrug fra 4 til 12 timer i træk uden pauser. Andre holdbarhedsting kunne vi ikke se eller teste.

Sku vi chanse med den nye Aprilia RSV4 cykel til det første løb på 4,5 timer, eller sku vi tage den beprøvede Daytona 675 fra sidste år?

Ok, vi besluttede at tage chansen med den nye motorcykel.

Så var der lidt arbejde i garaget. Vi fik leveret slicks dæk og regn dæk, og de sku monteres.

Så fik jeg monteret nye bremoskiver foran på et af hjulene.

De nye bremsklodser bag, som jeg fik vinkelslibet en skrå kant så at bremseskiven bag nemmere sku glide in mellem klodserne ved hver hjulskifte.

Når jeg sku flytte og dreje trykknapperne for TC kontrol, så viste det sig at de var skruede til styrepinden som i sin tur var skrued i clipon holderen så at pinden ikke kunne drejes. (Dårligt system synes jeg.) Ok, så var jeg nødt at bore et par nye huller og lave gevind, så der var nogle forskellige positioner at vælge i mellem.

Lørdagen før løbet pakkede jeg motorcykel plus udstyr, som en masse verktøj, reservedele i tilfælde af crash, hjul med regndæk i tilfælde af vejrskifte, besindunke, tankanlæg, brandoveraller til tankningspersonale, brandslukkere, dækvarmere, ledninger, bord, stole, hjelme, køredragter, støvler, handsker, transponder, og tusind andre tig.

Så hentede jeg Søren , vores pitchef der holder styr på aktiviteterne i pit, tankning, tider, strategi og taktik for når vi skifter kører og tanker, og så videre. Så kørte vi til Malmö og hentede Mikael, vores anden kører, og hans grej, og så kørte vi op til Knutstorp hvor vi hade lejet en hytte så at vi kunne være klare tidligt om morgenen til teknisk kontrol, førermøde...

... og meget andet forberedelse før der var tid til træning og kvalifikationskørsel indfor løbet. Teamtes tredje kører Jonas, kom i egen bil fra Stockholm sammen med en ekstra team assistent Jocke.

Efter en god nats søvn så var vi klare søndag morgen. Der var sol men det var koldt så at huer og branddragter brugtes til at holde varmen før og efter kvalifikationskørsler og medens vi ventede på start.

Af de 38 teams der sku køre dagens løb, så fik vi 17'e starttid med en omgang på 1.09,0. Hurtigste omgang 1.04,4 var lavet af THF teamet, og de to langsommes teams lavede 1.15,3 og 1.20,0. Tror de sidste hade lidt problemer med sin motorcykel,

Starten var sat til kl 11:25 og vi besluttede at Mikael sku starte så han kunne nyde de nye slicksdæk. Vi manglede også erfaring for hvor meget bensin Aprilia'en ville sluge per time under maksimal belastning. Det ville selvfølgelig variere meget mellem en bane som f.eks. Anderstorp og Knutstorp. Den ville bruge en del mere på Anderstorp eftersom man kører en større del af banen med maksimal gas.

Vi besluttede at være på den sikre side og starte med at køre mellem 20-25 minutter for et kørepas, så skifte kører, og komme ind til tankning hver andet førerskifte. Det var nok ret konservativt på Knutstorp der ikke har så meget fuld gas, men hellere det end at få bensinstop ude på banen.

Kl 11:25 gik starten. Kørerne der stor på den ene siden af banen løbte over til sine motorcykler, startede dem og tog afsted. Mikael kom godt afsted og lå omkring en 10'e plads de første på omgange. Han lavede omgangstider omkring de 1.08 og her lavede han også sin og teamets hurtigste omgagstid på 1.05,8.

Dog var det den stabile fart der gjorde det, og teamt lå på en 3'e plads i vores endurance klasse hvor man kører kun med en motorcykel og hvor man skifter kører, tanker, og bruger de samme dæk. De andre team der kører stafet bruger ikke race-tid på at tanke eller skifte dæk. Her skifter de bare hele motorcyklen når en kører kommer ind og en anden tager over med sin friske motorcykel. Men af de 38 team så lå Mikael 3'er i Endurance og 10'er totalt når vi kalde ham ind til førerskifte efter 21 minutter.

Vi sendte Jonas ud som anden man i teamet. Jonas der aldrig hade kørt på Knutstorp før de 10-15 minutter han fik om morgenen til kvalifikation, kom ud på banen og kørte omgange på mellem 1.11 og 1.16 som er meget godt da banen er teknisk og kræver lidt erfaring.

Et team krashede halvhårdt og der blev safety car mens funktionærerne ryddede banen for spår af uheldet. Mange team gik ind i pit til skifte, og Jonas blev lidt forvirred og kom også ind. Når vi fandt ud af at Jonas ikke hade problemer så blev han sendt ud igen. Vi tabte nok kun en halv omgang på dette. Jonas var ude og cirkulere og gjorde sig bekendt med banen. Grundet safty car periode så kunne vi holde Jonas ude på banen i længere tid. Når Jonas blev kaldt ind til kører-skifte så lå vi stadig på en 3'e plads i Endurance og en 12'e plads totalt.

Jeg fik overtage motorcyklen, kørt frem til tankning, og så kunne jeg køre ud på banen. Skifte af kører, tankning og en opvarmningomgang tager 3.11 så vi taber lidt over en omgang hver gang vi tanker.

Vi ligger stadig på en 3'e plads. Jeg kommer ud på banen og begynder vænne mig vid motorcyklen og laver omgangstider mellem 1.16 - 1.17.

Pludslig mærker jeg at noget er galt. Jeg kikker på vestre håndtag og gummegrebet har gledet ned en centimeter og jeg kan se styrepindends metal mellem gummi og TC-knapper plus koblingsgreb. Pis tænker jeg, hvis gimmit glider af så taber man cyklen. Hvad gører jeg? Skal jeg ind nu til reparation, eller skal jeg prøve mit kørepas færdigt uden at støtte eller lægge vægt på venstre styrepind?

Jeg vælger at køre mit kørepas færdig som en skadeskudt fugl. Men vi cirkulerer og får lavet omgange. Værre bliver det når vi skal standse og prøve at udbedre problemet.

Til slut så bliver jeg kaldt in til kørerskifte. Her fortæller jeg at vi har et problem og at vi må prøve at fixe det før vi kører videre. Stafet-teamen kører bare videre i sådan en stituation med en af sine andre stafet-motorcykler. Men i Endurance klassen skal man køre hele løbet med den samme motorcykel (lige som i Le Mans), og vi er nødt at reparere vores motorcykel mens de andre team kører omgange på banen. Så Endurance team skal tænke sig om både ved forberedelse og ved selve kørsel, da eventuelle problemer eller en crash koster omgange.

Vi får trækket gummit op lang håndtaget, og med meget besvær op over kanten på TC kontrollerne. Så prøver vi at spænde og låse fast gummiet med ståltråd rundt om håndtaget ved begge ender. Hele reparationen koster os 8 minutter og cirka 7 omgange i forhold til de andre teams. Vi er røget ned fra en total 13'e plads ned til en 30'e plads, og fra en 3'e plads i Endurance klassen til en 5'e plads. Grunden til at vi ikke er sidst er at vi ikke er de eneste med forskellige problemer.

Mikael kommer ud på banen igen, og kører sine normal omgange på tider mellem 1.06 - 1.09 (min.sec).

Mikael har kun være ude i 10 minutter før det kommer en anden crash fra et andet team, der ligger sådan at safety car skal ude meden banen renses for rester. Det går det 8 minutter med hvor Mikael kan cirkulere og hvile. Så bliver der igen grønt flag og fri kørsel. Mikael får yderligere 25 minutter at køre i, med stabile omgangstider på mellem 1.07 - 1.10.

Mikael bliver kaldt in kl 13:35 til kørerskifte. Vi har kørt lidt over to timer, og der er 2,5 timer tilbage. Vi ligger på en 5'e plads i Endurance, og en 28'e plads totalt ud af 38 teams.

Jonas tager over motorcyklen, kører frem til tankning, og afsted ud på banen.

Jonas gå igang med at dreje omgang efter omgang. De fleste tider ligger mellem 1.09 - 1.13 hvilket er ret godt når man skal køre længe, plus det er en ny bane.

Midt i Jonas kørepas så er der igen et team der crasher så meget at der skal safety car ud meden fuktionærer rydder op rester efter uheldet. Det tager 6 minutter den her gang og så er der igen fri kørsel.

Klokken 14:12 så kalder vi Jonas ind til kørerskifte, hvor jeg overtager motorcyklen og starter mit kørepas. Det går fint til at begynde med og jeg laver omgange mellem 1.15 - 1.16 meden jeg eksperimenterer med forskellige TC indstillinger.

Efter 20 minutter begynder motorcyklen at opføre sig mærkeligt. Så glider den med numsen, så glider den med forenden, så sejler den lidt. Så sejler den mere. Jeg tænker "Leger jeg for meget med TC elektroniken, så at jeg slet ikke kan køre længere." Nå, jeg prøver t bide sammen og fortsætte. Men motorcyklen sejler bare mere. Til slut når jeg kører i den hurtige højresviing på krønet og skifter over til venstre til den meget kort langside før 90-grader venstre så sejler motorcyklen langt til siden og over curbsen og jeg er tæt ved at ryge af banen.

Shit, jeg må ind i pit og skifte til Mikael og bede ham finde ud af om der er noget i vejen med motorcyklen, eller om det er mig der har fået hjerne-spøgelser.

Mikael kommer ind efter en omgang og siger: "Der er punktering på baghjulet!".

Ok, det har vi aldrig oplevet før. Så vi er heller ikke forberedt med hjul der står klar. Jeg får løbe over til traileren og hente hjul, værktøj, momentnøgle, osv. Vi er overhoved ikke forberedt på skifte af hjul. Vejret er godt og vi har ikke forberedt regnhjulen. Vi skal ikke køre mere end 4,5 timer, så dækket holder, og derfor har vi heller ikke forberedt os på hjulskifte. Så det er total overraskelse med punktering.

Jeg får hivet frem regnhjulet, og afmonteret regndækket. Jonas har tager frem et nyt slicksdæk som jeg monterer på den tomme fælg, pumper op til korrekt tryk, og så kan vi montere det nye hjul.

Det tager os 10 minutter før vi har nyt hjul på og Mikael kan komme ud og køre næste kørepas. Han laver fine omgangstider på mellem 1.08 - 1.10.

Efter kun 15 minutter beder jeg at vi kalder Mikael ind. Jeg vil gerne spænde baghjulet med korrekt moment. Så sender vi Jonas ud på banen igen.

Efter 10 minutter er der igen et team der crasher, tror det er BERT2 der highsider. Safety car kommer ud for at samle feltet bagved sig, så at banen kan ryddes op. Vi kalder Jonas ind til et gratis kørerskifte meden safety car er på banen, og jeg kommer ud igen på samme omgang og kan køre i fat safety car på den samme omgang.

Efter nogle omgang bagved safety car så slippes feltet løs igen, og vi giver den gas. Jeg har i mellemtiden opdaget at motorcyklen har begyndt at støje rigtig meget. Det var tåleligt i langsom fart bagved safety car, men i fri fart så lyder det alt, alt for meget. Der er sket noget med udstødningen. Det lyder helt forkert.

Det er rigtig, efter nogle få fri omgange så får eg sort flag og er nødt at køre ind og snakke med stewarden. Han siger jeg støjer for meget, og vi må rette op på det før vi kan køre videre.

Jeg kører over til vores pit box og siger vi skal ordne udstødningen. Kikker på uret og ser at vi kun har 15 minutter at ordne problemet og komme ud på banen igen, ellers er løbet over uden os, og vi udgår fra løbet.

En undersøgelse viser at vi har tabt alle fire fjedre der holder manifold-røren fra de bagerste to cylindre til mellemrøren. Måske var der ikke fire fjedre når vi startede løbet. Jeg er ikke sikker. Jonas fremskaffer en fjeder, men det er meget svært at komme til. Efter en del forsøg så lykkes vi montere en fjeder der holder røren nogenlunde sammen. Det har kostet os over 10 minutter meden de andre teams kører omgange på banen. Nu er der omkring 4-5 minutter til målflagen. Vi er nødt at køre ud som det er, og måske ikke give fuld gas for at ikke ødelægge samlingen og støje for meget.

Jeg kører ud på banen og cirkulerer de sidste fire omgange før løbet afsluttes. Jubii, det lykkes os at komme i mål efter mange problemer. Vi er langt nede i placering, på en total 31'e plads af 38 teams. Trods alt ikke sidst. Men vi føler os lidt som amatører med alle de problemer som vi har haft.

(Flere dage senere undersøger jeg det punkterede hjul nede i garaget. Det viser sig at det ikke er ventilen eller dækket. Men det er selve fælgen der er knækket på fælgbanen lige rundt en af egerne. De superlette og dyre Aprilia Factory fælge kan alligevel ikke tåle racing belastning time efter time. Fælgen holdt i 4 timer, men så knækkede den. Tror at jeg køber en normal fælg der er lidt tungere men som nok holder lidt længere. Vi har haft maksimal uheld dette løb.)

Vi fejrer at vi alligevel har kommet i mål, og scorer points i serien. Sæsonen er lang og alle points tæller.

Vi er et dansk team så hygge er vigtig. Vi starter grillen og tager frem kød, tilbehør og drikkelse. Nu skal der hygges.

Vi får også besøg af Björn Gunnarsson som vi inviterer på grillmad og drikke. Björn fokuserer på Isle of Man de sidste 4-5 år og skal afsted til øen om en måned for at køre Isle of Man TT 2017. Han skal bl.a. køre Lightweight hvor han er seaded og har fået startnummer 18. I år har han også skiftet fra 600cc Supersport klassen til 1000cc Superbike og Senior TT hvor han skal køre for svenske BMW med en S1000RR. Her har han fået startnummer 48.

Vi fik grillet, snakket racing, spist og hygget før det var tid til at køre hjem igen.

Stort tak til min pit-chef Søren Kirstein, uden ham kunne vi ikke køre løbet. Også stort tak til mine team kørere Mikael Stamenkovic og Jonas Björklund for god og stabil kørsel, og at de holdt sig på hjulen uden at vælte. Det bliver både sjovere og billigere på den måde.
Vel hjemme igen i garaget så fik jeg checket baghjulet og fandt ud af at fælgen var knækket. Så vi skal have en ny bagfælg.

Så fik jeg monteret fire nye fjedre på udstødningsrøren.

Der blev monteret et nyt racing luftfilter fra Sprint Filters når jeg alligevel ar igang med at nusse med motorcyklen.

Næste løb er søndag 21 maj på Sviestad Motorstadion, Sverige. Det bliver spændende fordi det er en af de få baner i Sverige som jeg aldrig har kørt på før. Men håber også at vi får lidt færre problemer end vi fik på Knutstorp i år.