6-timers Endurance løb:
21.5.2017 på Sviestad ved Linköping i Sverige.Ok, så var det tid til sæsonens andet langdistance løb. 6-timers endurance på Sviestad, Linköpings Motorstadion, i Sverige 5-6 timer nordpå fra Malmö i retning Stockholm.

Det er en af de få baner jeg ikke hade kørt på før, så jeg fandt en banedag 18 maj, torsdagen før selve løbet. Her kunne jeg prøve banen av et bar dage før. Der er langt fra Malmö/København så man skal helst være der aftenen før og sove så man er klar om morgenen til kørsel.

Heldigvis kende jeg en gamme skolekammerat der bor i Linköping, så der kunne jeg sove aftenen før. På selve træningsdagen pakkede jeg ud motorcykel far traileren. Jeg ville få lov at køre 30 minutter hver time i syv timer. Det er rigeligt. Der var skønt vejr med masser af sol.

Banen er kun 2150 meter lang og ret smal. Der er en hidsig højresving - "Torparen" - der bliver skarpere og skarpere ju længere man kommer ind i svingen, for at til slut næsten tage stop før man kan næsten vælte cyklen ind til højre for udgangen på langsiden.

For enden af langsiden har de i 2007 fået lavet en slem chikane for at få ned farten før højresvingen der har set mange uheld i høj hastighed før chikanen var lavet. Det ser slemmere ud end den er. Så snart man har lagt cyklen ned til venstre så er det forholdsvis nemt at give ret meget gas til 90 grader svingen.

Efter den sving kommer der en anden blød 90 grader sving - "Bersgkurvan" - hvor man kan køre ret stærkt hvis man mener at siden på dækken ikke er slidt. Ikke ualmindeligt med en highsider der har jeg fået mig fortalt. Så kommer man ud på en meget kort langside hvor der er start og mål. Herefter kommer "Esset" der er intressant i starten, og hvor man kan køre sindsygt stærkt i venstren bagefter for at siden se hvor længe man tør vente før man tager ned farten ind i "Torperen".

Nå jeg fik kørt mine 30 minutter hver time, og det begyndte st føles ok den tredje time.

Efter frokost så var jeg igang med mit fjerde kørepas, når motoren helt pludslig hakkede til på vej ind i "Esset" og gik helt ud mit i essets højresving. Ok, jeg drejede af banen uden problemer og ind på græsset.

Det var en lang vej at slæbe cyklen tilbage til depå-området med solen der bagede lige ned på mig. Tilbage i depå så kom jeg ud af læderdragten, skiftede til mekanikertøj og gik igang med fejlsøgning. Der gik lang tid og jeg fik skildt cyklen ad en del. Uden resultat.

Der var en Aprilia forhandler på plads med prøvemaskiner, og med support fra den svanske Aprilia-importør. Her blev de nysgerrige, så deres mekaniker kom med deres analyse-computer for at checke min maskine. Det var ingen registrerede fejl. Så det var desværre ikke noget alle sensorer kunne registrere. OK, så fik jeg pakke sammen motorcyklen i trailer og køre hjem lidt tidligere hvor jeg ski igang med god gammeldags fejlsøgning.

Jeg hade kun 3 dage på mig til selve løbet! Ellers sku vi enten droppe løbet, eller støve af og prøve klargøre vores Daytona 675 racer fra sidste år. Det må blive back-up planen.

Hjemme i garaget fandt jeg ud af, med Sørens hjælp, at tændning var ok, men at der ikke kom bensin i cylindrene. Ok, nemt nok tænke vi, det må være bensinpumpen. Men nej den gav bensin. Hmm, hvad så?

Det var godt at jeg fik chansen at splitte motorcyklen ad lidt. Her opdagede jeg at udstødningen fra de bagerste to cylindre hade tabt to skuer, og tå var løse. To stk tændspoler var også løse. Så fandt jeg en smeltet ledning fra quickshifteren. Ledningen var ikke godt nok stripset op og hængte på udstødningsrøret og var ved at smelte. Godt med motorproblemer, fo så fik jeg fundet flere andre problemer som nok ville give problemer i noget race og lave et "not finished" resultat.

Nu fik jeg spændt tændspolerne, skruet fast udstødningsmanifolden, og splejset nye ledninger til quckshifteren. Men ikke løst problemet.

Shit det var ikke tid til mere trods at jeg skruede til langt ind på natten. Så var jeg nødt at tage frem Daytona 675, prøvestarte, skifte olje og filter, finde frem fælge, montere nye slicks dæk, og ellers pakke trailer med alt grej på lørdag, samme dag som vi sku køre op til Linköping!

Jeg fik samlet sammen alt til slut, kørte forbi og hentede Mikael i Malmö, og så ku vi ankomme til Linköping omkring kl 23 aftenen før selve løbet på søndag. Vores tredje man Björn Tuvesson ville ankomme søndag morgen.

Det var lidt mandfald då vores pitchef, Søren, var blevet syg og kunne ikke komme med. Det ville blive lidt mere udfordrende at holde styr på hvad der ser, tider, kørepas, tankninger, osv. Men vi må prøve klare os med et lille team den her gang med kun os tre kørere.

Der var to gange 30 minutter træning og kvalifikation før løbet sku starte kl 11. Jeg kørte ud 6-8 minutter og lad ellers Mikael og Björn prøve cyklen af og mærke på banen. Der var lidt justeringe til bagdæmperen, men ellers var der ikke meget vi kunne lave. Cyklen var nogenlunde køreklar.

Banestørrelsen gav begrænsning på max 32 team, og vi fik starte som næst sidst. Vi besluttede at kun køre 30 minutter ad gangen i selve løbet, og tanke hver anden gang vi skiftede kører. Måske ikke optimalt, men vi sku sikkre at ikke en af os blev alt for træt når vi også sku tanke og lave andre ting. Vi har heller ikke tid at tage billeder under løbet så jeg har samlet lidt forkellieg billeder fra forskellige fotografer, bl. a. FoToZ og andre.

Kl 11 stillede vi op til start.

Starten går. Det er lidt trangt for Mikael, men han kommer godt afsted måske midt i feltet. Så kører han de næste 30 minutter hvor der er en del kører han kan overhale. Banen er så lille at vores handikap med hestekræfter (126) i forhold til de nyere 1000cc cykler (180-200), ikke er helt så slemt.

Mikael hygger sig på banen. Udover at man skal køre så skal man passe på nogle hidsigpropper. Mange stafet-team har en eller to nye kører der aldrig prøvet at køre langdistance og prøver at vinde løbet på hver eneste omgang. Det plejer at resultere i nogle klemte situationer og nogle overvurderinger og afkørsler. Det gælder at ikke komme i vejen for dem. Vi andre skal ju gerne køre i alle 6 timer. :-)

Mikael kører stabilt, holder sig fra problemer, og laver nogle gode omgangstider. Hans omgange varierer mellem 1.02 og 1.04 tider.

Så var der nogen der crashede og Pace Car kom ud for at samle feltet og give marshals mulighed at rydde op på banen.

Efter syv omgane med Pace Car så slippes feltet løs igen. Mikael kommer hurtigt tilbage i sin rytme med 1.03 - 1.04 omgange. Efter 40 minutter (cirka 30 plus 10 med Pace Car) så kalder vi Mikael ind til skifte af kører. Så er der Bjørn Tuvessons tur at tage sit første kørepas i dag.

Björn, der mødte os på banen i morges, efter en god nat søvn i bilen, starter direkte med 1.09 omgange og stabiliserer sig på mellem 1.06 og 1.08 omgangstiden resten af sit kørepas.

Efter cirka 30 mintutter kalder vi ind Björn til tankning og til skifte af kører. Det tager cirka 2 minutter at både tanke og skifte kører, og så kommer jeg ud på mit først kørepas i dag. Jeg laver ingen heltedåd og laver stabile omgange, de fleste på 1.11 tider.

Heldigt at jeg var til lidt træning på banen tre dage før løbet så at jeg ikke er helt tabt på banen. Jeg er langt far den hurtigste. Der er mange der er rigtig hurtige og suser forbi mig. Men hvis jeg ikke er den langsommeste så er det dejligt synes jeg. Jeg er så heldig at jeg faktisk finder finder nogle jeg kan fange og overhale.

Der er en jeg kender fra team R2D2 jeg fanger og ser at han kører lidt forsigtig i den hurtige venste efter "Esset" og ind i "Torparn". Jeg lægger mig bagved og ser at der ikke er bedre plads andet sted, så på den næste omgang giver jeg den godt med gas i venstren før "Torparn" og tager overhalingen med senere indbremsning til "Torparn". Så er det bare med at få en god udgang på langsiden, håbe at jeg har nok luft og bremse sent in i chikanen. Efter det så kan jeg lave en luge stor nok fora at jeg kan stikke af uden at blive fanget igen.

Jeg er faktisk rigtig heldig det her kørepas. Jeg finder to andre jeg haler ind på og kan overhale til slut. Den ene kører en R1 maskine, og er lidt svær at overhale trods at han er en lille smule langsommere end mig over den hele omgang. Jeg ligger bagved et par omgange og prøver finde et sted med nok forskel til en overhaling uden at jeg laver noget dumt. Jeg finder ud af at min bedste chance er på langsiden. Udgangen af "Torparn" er ret slem hvor man skal vente længe før man giver gas ellers kører man til venstre. Når man giver gas så er banen lidt høj og falder så nedad og hvis man give meget gas, specielt med en 180-200 hk maskine så stejler den meget nemt. Han gutten på R1 foran mig er lidt forsigtig ud på langsiden, og hvis jeg giver max gas ret tidlig så kan jeg næsten følge med, men så tager ha farten ned i god tid for at bryde motorcyklen ned til højre ind i chikanen, og her kan jeg bremse ret meget senere. Så det bliver her jeg overhaler, midt i nedbremsing til chikanen. Det føles ret godt, specielt hvis man har en mindre maskine. Så gælder det at skabe en luge ret hurtigt så han ikke hægter på og prøver overhale de næste par sving. Det er i disse øjeblik som det er fedt at køre race.

Men kl 13 bliver jeg narret. Pitområdet, team, funktionærer og alt andet står indenfor bane, og meden løbet forgår så er alle fangede inde på området. På andre baner har de en tunnel, men ikke her på Sviestad. Det er ingen problemer ved korte løb, men ved et 6-timers løb så er det et problem.

Jeg ved at i løbets 6 timer så vil de samle feltet med Pace Car i nogle omgange for at kunne slippe nogle køretøjer ind eller ud fra banen. Så kl 13 viser de gul flag rundt banen. Men jeg ser kun 3 kører foran mig og ingen Pace Car. Så ser jeg et rødt flag ved en flagpostering. Uha, så kører jeg ind i pit. Her får jeg skældt ud af løbsledningen over at jeg går i pit. Det er Pace Car osv, og trafik over banen. Men... for helvede, hvorfor vise i rød flag? Ja men det er så at man ikke skal køre i pit. Hvorfor viser i den så ved flagposteringen ved banen, ved pitindkørsel? I alle år i alle løb så betyder rød flag at man skal slute køre og køre af banen. Men her har de opfundet en anden betydning.

Nå, men jeg bliver fanget i pitten i 8 minutter mens de andre team kører 6-7 omgange bagved Pace Car. Fuck, det er tabte omgang som vi aldrig kan køre igen. Håber det ikke betyder meget efter 6 timer. Vi må se. Men jer er pissesur mens jeg står og venter. Til slut så kommer Mikael og siger til mig at jeg skal tage en pause så kommer han ud og kører i stedet. Det er nok meget klogt. Jeg var nok lidt for sur for at køre lige der.

Mikael kommer ud og kommer hurtigt ind i en god rytme og kører de fleste omgang mellem 1.02 og 1.03 tider. Her laver han også teamets hurtigste omgang med 1.02,112 dvs 1 minut og 2,112 sekunder. Og rigtig mange andre omgange lige mellem 1.02 - 1.03. Og det gører han på en 675cc motorcykel med 125 hk som jeg lige har støvet af dagen før. De hurtigste team den her dag der kører 1000cc motorcykler med 200 hk kører omgange lige under en minut på 58 sekunder. Men det er måske kun 10 teams ud af 32 og det er deres bedste omgange. Så jeg synes vi klarer os ret fint alligevel.

Efter cirka 35 så nærmer vi os tankning. Jeg venter med at kalde Mikael ind, og står og kikke hver gang han kører forbi for at se om han signalerer at bensinlampen lyser. Der går yderligerenogle minutter, og pludslig sp vinker Mikael at lampen lyser. Jeg ser at han samtidlig har nogle gode kame med andre kørere ude på banen. Eftre et par omgange så signalerer jeg til Mikael at han skal ind og tanke.

Igen, det koster os cirka 2 minutter, men der er ikke mange andre team der kan gøre det hurtigere. Jeg synes vi klarer os fint trods at det kun er os tre der er med i teamet i dag. Det er dejligt når pitchef Søren er med, og supergodt når vi har en ekstra mand til tankning, men der går ok nu også, bare vi ikke stresser.

Det er Björns tur at komme ud på banen og køre sit andet kørepas. I mellemtiden passer Mikael og mig på at hvile, drikke vand, og spise lidt kolhydrater.

Björn cirkulerer med 1.08 i starten, og de fleste omgange mellem 1.05 - 1.06. Virkeligen god og stabil kørsel.

Efter en halv time så kalder vi ind Björn til førerskifte, og det er min tur at komme ud på banen igen. Jeg cirkulerer runt stille og rolig på 1.11 omgangstider men nogen enkelte omgange på 1.10. Det må have været den gang jeg pludslig halede ind på en anden kører. Jeg mærker at jeg skal oppe mig for at hægte på og følge med. Efter et par omgange så mærker jeg at jeg har lidt bedre fart ud af chikanen og ind til 90 grader højresvingen. På den næste omgang drejer jeg godt til højre ind i chikanen og når jeg lægger cyklen over til venstre så kan jeg give ret meget gas ret tidligt. Så ved udgangen fra chikanen i den svage højresving er jeg allerede opp ved hans baghjul og på vej lidt hurtigere ud på de næste 30 meter før nedbremsning ind i 90-grader højre, og her bremser jeg mig forbi. Fedt! Så lever man.

I løbet af mit andet kørepas finder jeg en mere jeg kan overhale. Godt så er jeg ikke helt håbløs alligevel. Trods at det er mange flere der overhaler mig og er en del hurtigere så er det fedt at køre løb, med en del mere adrenalin og oplevelser end en almindelig track day. Livet er fedt!

Efter en halv time så bliver jeg kaldt ind til tankning. Jeg viser tegn til dem bagved at jeg kører af banen, drejer ind i pitindfarten og kører til tankområdet. Her hjælper Björn med at tanke, og så kører jeg til vores pit-sted og skifter over til Mikael. Så er vores hurtige mand ude på banen.

Mikael kører igen fine og stabile omgange på mellem 1.02 -1.04 afhængig af trafikken og overhalinger.

Efter en halv time så kalder vi Mikael ind til kørerskifte, og Björn kommer ud på banen. Alle begynder at være lidt trætte, men Björn kører alligevel 1.06 - 1.08 omgangstider. Vi er ikke helt så håbløst bagud længere. Vi har kørt fint uden problemer, tanket roligt og hurtigt, Og vi er på en 4'e plads i Endurance klassen. Der var et team en omgang før os, HRT, men Mikael og Björn har kørt dem ind og vi er nu en omgang før dem. Det næste team som også ligge en omgang efter os er team BERT2 der er en omgang efter os, hvor Mikael har overhalet på sit kørepas, og Björn holder god afstand. Jeg kan se at BERT2 har tanket for nylig og der er over en time tilbage af løbet, så de skal tanke en gang mere. Her vil de så tabe 1 omgang til os. Når Bjørns kørepas er over så skal vi også tanke, hvor vi også taber en omgang. Men så vil vi komme i mål før dem hvis alt går godt, og jeg ikke kører for langsomt. HRT skal også tanke en gang, så vi håber holde dem begge to bagved os.

Jeg siger til Mikael at vi venter så længe som muligt med at kalde björn ind til tankning. Når han viser tegn på at bensinlampen lyser, så vil vi holdem ham ide på banen tre omgange mere før vi tager ham ind til tankning. Så er der kun en time tilbage af løbet og der kan vi nok klare os i mål uden mere tankning. Jeg siger også til Mikael at når jeg er ude og kører og det ser ud som det går alt for lngsomt så kald mig ind før mine 30 minutter, og skift til Mikael som kan holde de to andre team bagved os.

Ok, så er det tid til tankning, Björn kommer ind og tanker, og jeg kører ud på banen. Jeg kører tider mellem 1.11 - 1.13 afhængig at træthed og trafik. Jeg er heldig og finde en jeg kan jagte og overhale. Det holder farten nogenlunde rimelig. Men jeg mærker at jeg kører lidt træt.

Heldigvis så kalder de mig ind til kørerskifte efter 22 minutter, og Mikael kan køre sidste passet hjem til målgang kl 17. Han henter en omgan mere på BERT2. Der kommer endu en crash af et andet team 10 minutter før målgang. Det betyder at Safety Car kommer ud og samler feltet, og der er langsommere kørsel. Så har i i hert fald nok med bensin til målgang.

Vi går i mål på en 4'e plads i Endurance klassen, og en 25 plads blandt Stafett teamen. Ikke så tosset alligevel.

Tak for denne gang Mikael og Björn. Det gik fint med et lille team.

Til næste gang håber jeg at jeg har fundet fejlen på Aprilian så at vi kan køre med den på Anderstorp der har mange og lange langsider, og vi håber at Søren er frisk og vi får mere hjælp i pitten.

Over and out.