6-timers Endurance løb:
22 juli 2018 på Karlskoga, Sverige.Vi hade gået glip af 8-times løbet på Rudskogen i Norge, eftersom Tuvesson blev syg og kunne ikke deltage. Til 6-timers løbet på Karlskoga i Sverige sku jeg finde en erstatter, og så spurgte jeg Lars Sandberg om han ville deltage. Han har kørt classic road racing i mange år i Sverige, Danmark og ude i Europa. Han hade også kørt flere 6-timers løb på en Daytona 675 for cirka ti år siden. Lars ville nok kunne klare at holde maskinen på hjulen og undgå problemer fra de andre kamikaze-piloter.

Lars spurgte lidt om den Aprilia RSV4 vi sku køre.
"En af de moderne cykler med mange heste og alt mulig elektronik?" Ja.
"Aha, uhum, nå ja, og hvor mange hestekrafter har den?" 200.
"200?" Ja, men det er ikke så slemt. Det er en V4 og lidt nemmere at styre end en række-4.
"Ok, det bliver spændende. Hvordan er den på banen?" Den drejer ind i sving nemmere end en 600.
"Nå? Ja det bliver sjovt. Har den alt det der moderne?" Ja.
"Slipper clutch?" Ja, dejligt ved nedgearing ind i hver sving.
"Quickshifter?" Ja.
"Hvorden er det?" Du bare holder fuld gas og trykker i det næste gear uden at røre koblingsgrebet.
"Underligt, må se om jeg tør prøve." Prøv du bare, det er både hurtigere og nemmere end at bruge koblingen. Husk bare der skal være fuld gas mens du gører det.
"Tracion Control?" Ja, og det virker fint, og man kan justere det mens man kører. Men jeg selv tør ikke prøve den alt for meget mens jeg kører, ha, ha.
"Ok, jeg tager det roligt og passer på, så ser vi hvordan det går." Det går sikkert helt fint.

Dagen før løbet, lørdag formiddag, så hentede jeg Søren vores pitchef, så kørte vi over broen og til Svedala for at hente Lars, og ind til Malmö for at hente Mikael. Så startede vi turen op til Karlskoga. Det er en lang tur på cirka 8-9 timer med trailer. Vi hade lejet en hytte på banen, så at vi var helt klare om morgenen på løbsdagen.

Efter noget søvn så pakkede vi ud trailer med motorcykel, hjul, benzin, vekrtøj og andet udstyr i vores pitbox som vi delte med et andet team. Så fik vi synet motorcyklen og vores udstyr ved teknisk kontrol. Herefter var vi klare til at forberede os, kikke på cyklen, chekke dæk og kæde, og alt andet der skal til far at være klar til træning.

Det var 40 teams tilmeldte og vi fik først 45 minutters træning, og bagefter 45 minutter tidskørsler for kvalificering der afgører startpositionen.

Vi fik startposition nr 30 med en tid på 1:13,2 (1 minut og 13,2 sekunder). Startposition er ikke så vigtig i et 6-timers løb, men der viser lidt hvor hurtige alle de andre er.

Så hade vi 45 minutter til at gøre os klar til selve løbet. Vi skifter hjul med nye friske dæk, chekker dæktryk og monterer dækvarmere. Så skifter vi bremseklodser til helt nye racingklodser. De plejer holde i 6 timer, så vi skal ikke bruge tid at skifte dem i selve løbet.

Fem minutter før start så åbnes banen og vi kan stille op til start. Jeg beslutter at Mikael er den der starter og kører det første kørepas. Vi kører kun 30 minutters kørepas mellen hver skifte af kører, og vi tanker hver anden gang.

Vi kunne vælge at lave kørepas på 50-55 minutter for at bruge mindre tid til førerskifte (som mange af de andre team gører), men vi vil ikke overdrive ved at blive alt for trætte. Det er ju ikke VM det her, kun den Svenske og Nordiske Cup. Så 30-minutters kørepas må være ok for os, og koste lidt ekstra tid til førerskifte.

Vi stiller op til start. Det er en klassisk Le Mans start, hvor maskinerne står på den ene siden af banen, mens kørerne står på den anden side af banen og venter på startsignal. Når startsignalet går så løber kørerne over til sin maskine, starter den og tager afsted.

Starten går, og Mikael kommer godt afsted.

Mikael holder sig væk fra problemer men kører godt til alligevel. Han startede fra en 30 startposition, og allerede efter 8-10 omgange så er han i top-15.

Mikael hygger sig på de nye friske dæk, og allerede på den ottende omgang så laver han sin hurtigste tid med 1:11,1. Mikael overhaler en del og en gang i mellem så fastner han bagved en kører der laver sig lidt meget bred. Men der er 6 timer at køre og Mikael er rutineret og stresser ikke. Der skal ikke chances, der skal køres taktisk for at til slut komme i mål.

Mens Mikael er ude at køre så venter mig og Lars i pitboxen. Søren kikker ud på banen når det nærmer sig tid til førerskifte.

Når det er gået 30 minutter så kalder vi Mikael ind i pit til førerskifte. Mikael kommer ind og vi skifter til Lars som skal køre de næste 30 minutter. Førerskiftet går godt, vi bruger cirka 40 sekunder på det, og Lars kommer ud på banen uden problemer.

Lars er på banen og kører sine første løbsomgange. Han kører omgangstider mellem 1:15 og 1:18, dejligt stabilt og uden problemer.

Lars skal huske at kikke efter når benzinlampen begynder at lyse og give os signal så vi er klare med at tanke. Vi konfirmerer hans signal og er klar til at tanke når han kommer ind. Vi tanker og skifter fører på cirka 1:20 minut (1 minut og 20 sekunder), så det koster cirka en omgang.

Nu er det det min tur at komme ud på banen. Jeg kommer ud på banen samtidligt som et andet team har krashet og der er gul falg. Vi må cirkulere i 50 km/h mens den krashede kører plejes på plads før han kan køres ud med ambulance. Motorcykeldele skal også ryddes op på banen.

Det går næsten 20 minutter før feltet slippes løs igen. Det er lidt kedeligt og stivt at cirkulere rundt på banen i 50 km/h i så lang tid. Dækken er også kolde, og det er lidt svært at få gang i farten når vi har frit løb igen. Men jeg laver så godt jeg kan og kører omgangstider på 1:20.

Jeg får yderligere 20-25 minuter på banen før jeg kaldes ind til førerskifte. Mikael kommer ud på banen til sit andet kørepas. Førerskiftet koster os cirka 35 sekunder. Der er ingen problemer derude og Mikael falder hurtigt ind i sin rytme og kører den næste halve time på stabile omgangstider mellem 1:12 og 1:15.

Det nærmer sig 30 minutter for Mikaels kørepas, og vi stiller os ved pitmuren og venter på at hans benzinlampe begynder at lyse og han giver signal til tankning. Når det sker så kalder vi ham ind, tanker fuldt, og sender ud Lars til det næste kørepas. Det koster os 1:45 (1 min 45 sec) at tanke, og så er Lars ude på banen. Han kører stabilt, uden at tage risiko, og holder stabile omgangstider mellem 1:16 - 1:18.

Efter 25 minutter så kalder vi Lars ind til førerskifte. Det koster cirka 40 sekunder og så kommer jeg ud på banen. Jeg finder en rimelig rytme med omgange rundt de 1:20, bliver overhalt af en del og overhaler selv et par stykken.

På min syvende omgang bliver jeg overhalet ind i det første sving efter langsiden, og jeg lykkes hægte på. Vi fanger en anden kører og kører tre stykken in i Esset-svingen. Jeg tror jeg kan følge med den ene af dem. I nedbremsningen til Ejes overhales vi af en anden kører. Han er lidt hidsig og presser sig mellem de andre to som bliver lidt forstyrrede. Vi fortsætter i højre-venstre svingkombinationen og det korte stykke mod Hårnålen.

Pludslig ser jeg den hidsige fører blive utålmodig og lave en overoptimistisk overhaling i Hårnålen og køre ind i den forreste fører så at de bægge to krasher. Den næste er lige foran mig og bremser lidt forvirret og prøver undgå at ryge med i uheldet. Jeg er lige bagved og bliver stresset i min indbremsning til Hårnålen, men jeg lykkes ordne det og snupper samtidligt føreren foran mig. Jeg fortsætter og prøver holde farten oppe, samtidlig som jeg tænker at den der var lige bagved mig nok også fik sig en overraskelse. Puha.

Jeg kører Depåkurvan, Langsiden, Tröskurvan, og i Esset ser jeg gule flag og ambulancen længere frem på banen. Udover de to der er krashet i Hårnålen så hade en anden fører krashet lige bagved mig ved det første uheld. Han ligger nu meget stille midt på banen. Heldigt at der altid står en ambulance klar ved Ejes Kurva og den var meget hurtigt på plads. Men det ser ikke godt ud når han ligger helt stille.

Der er gul flag på hele banen og alle cirkulerer i 50 km/h mens ambulancen prøver at sikre den faldne fører så han kan flyttes over til ambulancen. Vi cirkulerer langsomt i over 20 minutter mens lægerne arbejder ude på banen. Jeg håber føreren klarer sig ok. Så i mine begge kørepas får jeg over 20 minutter langsom kørsel under gul flag og safety car. Til slut så kalder teamet mig ind i pit til førerskifte.

Jeg kommer ind i pit, vi tanker motorcyklen, og skifter baghjul til en nyt friskt dæk. Det er gået tre og en hav time så det er et godt tidspunkt at skifte bagdæk. Det koster os 2 minutter i alt, og så sender vi Mikael ud på banen med et friskt bagdæk.

Samtidligt så har ambulancen kørt af banen med den skadede fører, og Mikael har nu fri kørsel i sit kørepas. Han kører igen stabile omgangstider mellem 1:13 - 1:16.

Det ser ud som at Mikael hygger sig med det nye bagdæk så vi lader han køre i 35 minutter før vi kalder ham ind til førerskifte. Det er Lars tur at komme ud på banen til det næste kørepas. Han har vant sig vid cyklen og kører meget stabile og skire omgange på tider mellem 1:16 - 1:18.

Vi venter på at bensinlampen skal begynde at lyse. Det tager 30 minutter før Lars signalerer at det er tid til at tanke, og vi står klar når han kommer ind. Det tager cirka 1:45 at tanke, og så er det min tur at komme ud på banen igen. Jeg håber at jeg den her gang kan køre et helt kørepas uden nogle gule flag.

Jeg laver omgange mellem 1:20 - 1:21 og i løbet af min halve timer finder jeg 3-4 andre førere som jeg kan overhale. Ellers er det mest mig der bliver overhalet. Men jeg er ikke langsommest og jeg har det sjovt.

Til slut så bliver jeg kaldt ind i pit og vi skifter til Mikael. Når Mikael kommer ud på banen så ligger vi på en 5'e plads cirka halvanden omgang bagved fjerde plads og to omgange foran dem på sjette plads. Nu skal vi "bare" holde den hjem. Mikael ved at vi er inde i den sidste time af løbet, vi kan ikke indhente halvanden omgang, så han laver stabile og fine omgange uden stress mellem 1:14 - 1:18 hvilket holder det næste team på afstand.

Efter 25 minutter så lyser bensinlampen og Mikael signalerer til tankning. Vi kalder ham ind i pit. Vi tanker en halv tank, der er ikke brug for mere til at kunne køre i mål. Det tager alligevel 1:20 at tanke op og sende Lars ud på banen. Lars laver igen stabile omgange mellem 1:16 - 1:18 og holder stillingen til målgang.

Vi lykkes at komme i mål på en 5'e plads, og jeg synes det har været en rigtig sjov dag uden problemer for vores team, og med godt kørsel fra Mikael og Lars.

Efter målgang så pakker vi (og andre team) sammen. Men vi skal også tage nogle team-billeder. I ser Søren i den gule branddragt, og han er en vigtig del i vores team hvor han holder styr på pit-strategi, tider, tankning, dækskifte og alt det andre som skal til for at komme i mål.

Det var godt i dag, og dejligt at komme i mål uden problemer, uden uheld, og på en rimelig placering.

Mange tak till teamet:
Søren som pitchef.
Lars Sandberg og Mikael Stamenkovic som kørere.