6-timers Endurance løb:
5 maj 2016 på Anderstorp, Sverige.Så starter endurance racingsæsonen 2019 med et 6-timers løb på Anderstorp i Sverige. Banen er blevet brugt til Formel 1 Grand Prix i 70'erne, og banen har den længste langside i Sverige med cirka 1000 meter. Med en superbike på over 200 hk så er langsiden nok til at komme op over de 300 km/h før man er nødt at bremse ned til den skarpe højresving, Norra kurvan, der kommer efter langsiden.

Det næste kritiske sted på Andertorp er højresvinget efter den lange langside, Läktar-kurvan, som af kørerne også kaldes halkhögern (glat-højeren) fordi der er mange der overkører lige præcis der og crasher ud med baghjulsudskridning og en highsider.

Den tredje mest kritiske sted på banen er Gislaved-kurvan der er meget skarpere end de 90 grader som den ser ud som, og her løber mange kører tør for asfalt i udgangen af svinget, eller prøver at dreje skarpere midt i svinget og taber forhjulet.

Nå, men vores ambition er at ikke overkøre men alligevel holde en rimelig fart. Nu må vi se hvordan det går.

Jeg begynte at forberede teamets udstyr en måned før løbet og en gang i april var jeg nede i garaget og monterede nye regndæk på fælge, plus slicksdæk, et fordæk og to bagdæk på fælge så de er klar og bare skal monteres når vi er på plads til løbet. Tak til Triumph City / MC-Doktor for lån af plads og dækmaskine til at jeg kan klargøre vores motorcykel.

Andre ting der sku findes frem er nye bremseklodser (der forbruges et nyt set ved hvert løb) og ny dyr Motul V300 olje og HiFlo oljefilter. Så sku motorcyklen vaskes og plejes, og alle skrue og bolt checkes så alt er i orden før vi tager afsted til løbet.

Det her vil være det første løb i sæsonen 2019 og eftersom det er tidligt på sæsonen så har jeg ikke haft mulighed at træne og banke rusten af min kørsel. Desværre har jeg ikke budget til at tage til Spanien med udstyr og motorcykel og træne om vinteren. Jeg har cyklet mountainbike om vinteren og foråret for at holde mig i form fysisk, men også vedligeholde balance på to hjul og feelingen ved at smide den tohjulede rundt i forskellige sving og finde vinkel og balance. Det har været rigtig godt.

Men p.g.a. at sæsonens premiereløb er så tidlig på sæsonen så har der ikke været nogle track days i Sverige, og jeg har ikke haft tilfælde at træne brug af kraften fra motor og samarbejdet mellem dæk og asfalt i langsomme og hurtige sving.

Heldigvis opdagede jeg at Andertorp Racing Club hade en licenskursus og track day dagen før vores løb. Det tog jeg med kyshånd og melde mig hurtigst mulig. Her får jeg muligheden at banke rusten af mig selv og samtidlig teste cykel og udstyr før selve løbet.

Lørdagens track day var fuld af sol, men det var stadig koldt, kun omkring de 9 grader. Om aftenen kom der sne og der var forstgarder om natten. Uha, det er ikke Spanien det her. Godt jeg hade lejet en hytte med varme til at sove i.

Så blev der søndag morgen og vejrudsigten sige overskyet, blæst og mellem 6-9 grader det meste af dagen. Og risiko for lidt regnbyger omkring de første par timer i løbet. Hvis vi bliuver nødt at skifte først til regndæk, og bagefter tilbage til slicksdæk så vil vi tage meget tid. Vi har ingen hurtig måde at skifte forhjulet, men er nødt at skrue bremsekalibrene på og af ved forhjulskifte. Og det tager tid.

Flere af de andre team i Endurance-klassen har hurtigere hjulskifte-teknik (og hurtig-tank-anlæg) så det er ikke til vores fordel. Og alle team i Stafett-klassen kører med tre motorcykler per team, så de kan bare skifte fra en motorcykel til en anden der står klar med de rigtig dæk uden at det tager nogen tid. Så vores lille team er ikke glade for vejrskifte.

Til det her løbet så er vores team ekstra lille. I pitboxen har vi kun en mand, Søren Kirstein, til at holde styr på slagets gang, klare tankning ved hvert kørerskifte, og hjælpe ved hjulskifte. På kørersiden så er vi kun to kørere, Björn Gunnarsson plus mig selv. Dvs, vi skal køre en fuld tank (cirka 40-45 minutter på Anderstorp) og skifte til den anden kører. Mens den anden er ude og kører så skal man prøve at hvile, hydrere og spise lidt kalorier. Dvs vores team består af tre personer, to kørere og en pitchef. Det er det mindste Endurance-team i historien. Det bliver svært, men sjovt at køre idag.

De næste tre billeder viser min morgenmad, Søren der lige tester kørstillingen i pitboxen, og vores motorcykel med dækvarmere på.

Klokken 9 så er der fri træning. Men vi synes det er koldt med ku 5 grader og ingen grund til at køre ud på banen. Vi venter til kl 10 hvor kvalifikationen starter før vi gører os klar til at komme ud på banen.

Starten skal gå kl 11:30 og målgang sker 6 timer senere kl 17:30. Startposition er ikke så vigtig når man skal køre 6 timer, og vi starter fra en 26 plads ud af 40 team.

Jeg beslutter at Björn er den der tager starten og kører den første køre-stint på cirka 50 minutter.

Starten går fint og alle kommer godt afsted, og gennem det første sving og ud på langsiden. Björn kommer også godt afsted og begynder at køre sig op gennem feltet.

Efter nogle omgange så er Björn oppe på en 9 plads, og han bliver ved med at avancere. Han kører stabile omgangstider på 1:39-1:40 minutter:sekunder. Det tager cirka 40 minutter for Björn at køre slut på benzinen (cirka 16 liter), og ved det tidspunkt så er han på en anden plads. Björn signalerer at benzinlampen lyser, mig og Søren gør os klar til tankning og Björn kommer ind. Det tager cirka 1:30 minutter at tanke, jeg kommer op på motorcyklen og så kører jeg ud på banen.

Ude på banen så prøver jeg at finde et flow. Men shit hvad meget hurtigere det går i løbet end det gører på træning. Og shit hvad lang langsiden er, og shit hvad hurtigt det går i slutningen på langsiden. Der er altså en stor forskel på 250 km/h og 300 km/h skal jeg hilse og sige. Scary. Men der er mere endnu: Hvis man bremser lidt for tidligt så suser de andre forbi ved indbremsningen, men hvis man bremser lidt for sent så ser man gud.

Efter nogle omgange med forsøg at bremse i det perfekte øjeblik, så ser jeg at jeg har mindre god feeling idag end jeg har haft nogle andre dage, og vælger derfor at bremse en smule tidligt uden at tage nogle chanser. Jeg har ikke lyst at tage chanser i 300 km/h. Man får ingen points hvis man ikke kommer i mål. Jeg finder en rimelig rytme og ender med at køre omgangstider mellem 1:56-1:58 minutter.

Efter cirka 50 minutter ud på banen så begynder benzinlampen at lyse. Jeg signalerer til pitmuren næste gang jeg kører forbi så at de kan gøre sig klar. I mit køre-stint har jeg faldet ned til en 14 plads men der er stadig 4 timer tilbage at køre. På den næste omgang så kører jeg ind i pit hvor Søren og Björn står og venter. Søren fylder op tanken, jeg står klar med ildslukkeren, og Björn er klar til at tage over motorcyklen. Det tager cirka halvanden minut og så er Björn ude på banen igen. Der er gul flag de første par omgange fordi et anden team har væltet, men snart er der fri fart igen.

Så er der et nyt team der vælter og så er der gul flag, safety car og begrænset fart i 15 minutter før der er ryddet op og skiftet til grøn flag og fri fart. Björn går igang med omgangstider på 1:46 og slutter sit køre-stint med omgangstider mellem 1:41-1:42.

Grundet perioden med langsom kørsel under gul flag og safety car så rækker benzinen en time før Björn signalerer at han skal ind til tankning og kørerskifte. Vi gører os klare til at Björn kommer in i pit. Søren klarer tankning, Björn holder ildslukkeren og jeg styrer nøgle, håndklæde og klar til at tage over motorcyklen.

Jeg kører ud på banen og starter med nogle omgange på 1:56 men så er der et team der vælter og der bliver safety car og fartbegrænsning til 50 km/h. Det varer dog kun 12 minutter og så er der fri fart igen. Jeg stiller mig tilfreds med 1:57-1:58 omgangstider da jeg mærker jeg er en smule træt efter 40 minutter på banen.

Den her gang kan jeg køre i en time før benzinlampen begynder at lyse. Det er en lettelse da jeg var lidt træt de sidste 10 minutter. Jeg signalerer til pitmuren at jeg kommer ind og for at tanke på den næste omgang. Björn har kört os op i placeringer, og jeg har ikke smidt væk alt for meget. Vi ligger på en fin tredje plads i øjeblikket tæt efterfult af det næste team.

Jeg kommer ind og de står klar med tankning og med nyt baghjul til hjulskifte til friskt bagdæk. Tankning og baghjulskifte koster os 4,5 minutter. Ikke så galt. Björn kommer ud på banen og jeg kan se på timingskærmerne at han ligger stadig ligger på tredjepladsen cirka 30 sekunder foran teamet på fjerdepladsen. Det går fint tænker jeg eftersom Björn kører lidt hurtigere end dem.

Nu sker katastrofen. Når jeg skal rydde op og lægge værktøj og brugt hjul på plads i pitboxen så ser jeg at der ligger en distance på jorden. Det er distancen mellem baghjulet og tandhjulholderen. Den må have faldt ud når vi flyttede tandhjulholderen fra den en fælg til den anden fælg. Det var ikke godt. Jeg siger til Søren at vi har lavet en fejl og vi bliver nødt at kalde Björn ind i pit for yderligere et baghjulskifte. Hjulet skal af sammen med aksel, kæde og holder, distancen skal skubbes ind og det hele skal samles og hjulet monteres igen. Vi kommer at tabe 2,5-3 minutter på operationen og en placering. Men der er igen vej udenom. Jeg går til pitmuren og sugnalerer til Björn at han skal komme ind i pit.

Björn kommer ind, vi siger hvad der sker og tager baghjulet af, monterer distancen, og monterer hjulet på, og sender Björn ud på banen igen. Meget rigtig, vi har brugt 2,5 minutter på baghjulet og nu ligger vi på fjerde plads 2 minutter bagom teamet på tredje pladsen.

Björn kører omgangstider mellem 1:38 - 1:41 og laver sin hurtigste tid idag med 1:38,556. Han kører cirka fem sekunder hurtigere per omgang end dem foran os. Men der er mindre end to timer tilbage af racet og det vill ikke være nok til at fange dem. Alligevel kan jeg se at Björn hygger sig derude med endel fine omgangstider.

Efter 40 minutter med hurtige omgange ude på banen så signalerer Björn at han skal ind og tanke. Vi står klar når han kommer ind, tanker op, og sender mig ud på banen. Det bruger vi cirka to minutter på. Teamet foran os har skaffet en større tank på 24 liter og skal ikke tanke lige så ofte som vi skal med vores standard tank på 17 liter.

Jeg kommer ud på banen, og skal sikre at vi ikke laver uheld og holde fast i vores nuværende fjerde plads. Jeg kører mine omgange mellem 1:56 - 1:58 og holder min pladsering.

Efter 30 minutter bliver jeg kaldt ind i pit til tankning igen. Jeg kommer ind, vi tanker og sender Björn ud på de sidste 25 minutter af racet. Han kører sikre tider mellem 1:40 - 1:42.

Til slut er klokken 17:30, de 6 timer er gået og målflagen bliver vist. Vi kommer hjem på en god fjerde plads. Jeg er ikke så glad fordi vi saboterede en tredjeplads ved hjulsskifte, men Björn siger at vi er kommer i mål, uden dyre uhed og vi har haft det sjovt. Det må være godt. Ja, det er rigtig, det skal vi være galde for. Og det er vi! Det har været et rigtig koldt race med temperaturer mellem 8 - 10 grader og meget vind. Og jeg er fuldstændig smadret af dehydrering og kulde. Men det var godt at starte sæsonen og komme ud og køre race igen. Super. Nu kører vi hjem og får varmen.

Mange tak till teamet:
Søren som pitchef.
Björn Gunnarsson (plus mig) som kørere.