6-timers Endurance løb:
26 maj 2016 på Falkenberg, Sverige.Så blev der tid til årets andet 6-timers endurance race i Svenska Endurance Cupen (SEC). Og vi ender med et ret godt reultat. Men lad os tage historien i den rigtig rækkefølge.

Den her gang på Falkenberg banen der ligger lidt over en time nordpå fra Helsingborg. Banen er kun 1843 meter lang, men har kun en langsom chikane der ligger i slutningen af langsiden. Resten af banen har mange og bløde sving hvor man kan holde en rigtig høj hastighed. De hurtige kører omgangstider mellem 45 og 50 sekunder, hvilket kan omregnes til en gennemsnitshastighed på 148 km/h. Når chikanen begrænser hastigheden til 50 km/h og den korte langsiden kun tillader en tophastighed omkring 250 km/h i slutningen af langsiden, så kan i regne ud at resten af banen er meget hurtig hvis vi skal op på 148 km/h i middelhastighed.

Vi lavede forarbejde hjemme i garaget ved at montere nye dæk på fælge, skifte olje og filter og helt nye bremseklodser. Men når vi kikkede på vejrudsigten så blev vi lidt mindre galde. Der var udsigt til kold og ustabilt vejr med risiko for regn. Vi var nødt at forberede hjul med både regndæk og slicks.

Lørdag formiddag pakker jeg traileren med motorcykel og udstyr, kører forbi Søren, vores pitchef, og så tager vi mor Helsingør og færgen over til Sverige. Vi sover over i Falkenberg så at vi kan ankomme tidligt og udhvilede til banen søndag morgen. Teamets to andre kørere Björn Gunnarsson og Lars Sandberg der har pligter lørdag aften, ankommer til banen søndag morgen og så kan "racing sunday" starte.

Der regner om morgenen når den første træning starter. Vi beslutter i fællesskab at vi dropper træningen da vi allerede kender banen og det giver ikke nogen mening at køre rundt i regn.

Men så er der kvalifikation på tre pas a 15 minutter, en for hver kører i alle team. Middelhastigheden afgører startrækkefølgen. Da vi mener at det vil slutte regne før løbet starter vil vi helst undgå at køre i regn og slide ned vore regndæk til ingen nytte. Men hvis vi ikke kører kvalifikation så må vi ikke starte løbet. Så vi beslutter at montere hjulen med regndæk og lade hver kører cirkulere runt bane i moderat hastighed for at ikke slide på regndæk og de kan bruges en anden gang. Det er lige meget hvis vi starter fra sidste startposition, da løbet alligevel forgår over 6 timer og der er masser af tid at hente pladseringer.

Det går enligt planen og vi kører kun nok til at kvalificere os til løbet. Regndækken er som nye når vi er færdige. I mens bliver slicksdækken sat på varme i dækvarmene. Der er kommet 29 team til start og vi kvalificerer os på næst sidste plads.

Før start så skifter vi hjul til slicksdæk og skifter til helt nye bremseklodser. De bør holde i seks timer.

Vi har aftalt at Björn kører det første stint, og at han kører op en hel tank. Det bør gå knap en time før tanklampen begynder at lyse. Så har han tid at signalere til os i piten at gøre os klare til tankning og førerskifte. Vores anden mand vil blive Lars, og jeg selv tager det tredje køre-stint. Og så videre til løbet slutter seks timer senere.

Starten skal gå klokken 11:30 og vi stiller os i position til start.


Starten går, og Björn kommer godt afsted og vinder nogle placeringer allerede før det første sving. Jeg kikker hvordn det går og effter 5-6 omgange så er Björn allerede opp på en 9 placering. Der er stadig lidt vådt hist og her ude på banen men det meste af banen er tør og det tørrer hurtigt op. Slicks var det rigtige dækvalg, og så er vi fri for at bruge tid til hjulskifte.

Vi slapper lidt af i pitboxen mens Björn er ude og kører omgange på banen. Björn avancerer stille og rolig op gennem feltet. Der er desværre også nogle team der laver uheld og vælter på banen hvilket medfører gul flag og safety car. Mens safety car er aktiv så er hastigheden begrænset til 50 km/h og banens marshalls kan rydde op og fjerne den skadede motorcykel. Imens tilses føreren af ambulance og læge for at chekke hvis føreren skal videre til sygehuset for røntgen og lapning, eller om han må komme tilbage til sit team og begynde at reparere sin motorcykel.

Björn fortsætter sin køre-stint og laver omgangstider mellem 49 og 53 sekunder lidt afhængig af trafikken på banen. Inden længe så er han oppe på en anden pladsering. Til slut så begynder hans tanklampe at lyse og han signalerer at vi skal gøre klar til tankning og førerskifte. Der er gået lidt over 60 minutter ogLars gører sig klar til sit første køre-stint.

Vi har et godt pitstop hvor vi tanker motorcyklen, skifter kører og sender Lars afsted ud på banen.

Lars er ude på banen i sidt første køre-stint. Det starter med at noget team vælter voldsomt nok til at der kommer gul flag og safety car i 15 minutter før ambulance, kører og motorcykel er fjernet fra banen og feltet slippes løs igen. Lars kører stabilt og sikkert og lægger ud med omgangstider mellem 54 og 58 sekunder. Efter en halv time så har han kørt sig ind på banen og motorcyklen og ligger på meget stabil omgangstider mellem 52 og 53 sekunder.

Når der er gået cirka 60 minutter så lyser hans benzinlampe og han signalerer til pit at vi skal gøre os klare til tankning og kørerskifte.

Lars kommer ind, og vi tanker motorcyklen fuldt op igen. Det tager lidt over et minut at tanke med vores billige og lidt langsomme udstyr. Imens chekker vi dækken. De ser meget fine ud. De slides jævnt og det betyder at vi har ramt det rigtig dæktryk og affjedringen er rigtig stillet.

Det tager 1 minute og 50 sekunder at tanke fuldt op og skifte kører. Og nu er det min tur at køre mit første køre-stint. Jeg kommer op på cyklen og kører ud på banen. Jeg skal lige igang og jeg lægger ud med omgangstider på 57 sekunder. Efter 10 minutter så kører jeg omgangstider mellem 55 og 56 sekunder og nogle enkelte er nede på 54 sekunder. Det sker når jeg bliver overhalet af nogle hurtigere kørere som jeg kan hægte på en smule og forbedre min omgange.

Der er længe at køre en time og vente på at tankens indhold bliver brugt. Efter cirka 50 minutter så kan jeg mærke at jeg er træt og gerne ønsker at tanklampen snart skal lyse op. Her må jeg tage mig sammen og koncentrere mig så at jeg ikke laver fejl og kører af banen. Endeligen er der gået en time, og lidt til, så lyser tanklampen og jeg kan signalere ind til pitmuren hvor Søren står og kikker at nu kan de gøre sig klar til tankning og kørerskifte.

Søren signalerer tilbage at de er klar, og jeg kører ind på den næste omgang. Her står de klar og begynder at tanke. Samtidlig fortæller Søren at de har planlagt at skifte baghjul til et nyt slicksdæk. De har lagt frem nødvendigt værktøj og baghjul med dækvarmere som står klar til montering. Enlig reglerne må man ikke arbejde på motorcyklen mens man tanker. Så jeg venter de 1:50 minutter:sekunder til tanken er fyldt op, og så starter jeg med selve hjulskifte. Af med axelmøtrikken, ud mad bagakseln, af med kæden og ud med baghjulet. Flytte over tandhjulholderen fra det gamle hjul til det nye hjul. Ind med hjulet i bagsvingeren, på med kæden, ind mad bagakseln og spænd den store akselmøtrikken til 110 Nm moment.

Det har taget 3 minutter og 15 sekunder totalt at tanke og skifte baghjul. Ikke så tosset, men det er cirka tre omgange ude på banen.

Björn tager over og kører ud på banen med nyt baghjul. Det er et andet dæk end vores normale Dunlop D212 Endurance dæk, et Metzeler specialdæk fra Isle of Man hvor midten af dækket er hårdt og tåler mange hestekrafter og høje hastigheder over lang tid, og med meget bløde dæksider der skal tage fat trods at de ikke holdes varme fordi der ikke er så mange sving med stor nedlægningsvinkel på IoM. Til forskel på almindelige baner hvor man lægger ned cyklen på siden næsten halvdelen af tiden. Vi tror at dækken nok ikke holder lige så længe på siden som vores normale endurance dæk. Det bliver spændende at se hvor længe dækket holder her på banen.

Det ser ud at fungere ret godt. Björn starter med at køre omgangstider på 50 sekunder, og stabiliserer sig på omgangstider mellem 48 og 49 sekunder. Det er også i det her køre-stint som Björn laver teamets, men også dagens hurtigste omgang af alle team i Endurance-klassen med 47,817 sekunder. Fedt!

Mens Björn er ud og kører, så siger Lars til mig "Har du set stillingen?". Nej det har jeg ikke. Der er ingen live timing monitor i vores pitbox. Men vi gører så godt vi kan og er måske i top fem. "Vi ligger på en tredje position" siger Lars. Wow, det er vildt mener jeg. "Og vi er over 20 omgange foran dem på fjerde position." Nu bliver jeg lidt vild i øjnene. "Rolig siger Lars. Der er næsten to timer tilbage at køre, og meget kan ske endu." Ok, men jeg er lidt glad. Vi skal holde os på hjulen, køre rimeligt og undgå at fanges i andre uheld. Rolig nu, vi fortsætter uden at stresse eller lave fejl ved kørerskifte osv.

Efter nogle og halvtreds minutter så har Björn kørt slut på bensinen og han signalerer at vi skal gøre klar til tankning. Björn kommer ind, vi bruger 1:55 minutter på at fylde tanken op med benzin, og sender ud Lars på den næste køre-stint.

Lars er ude og kører stabilt som han plejer. Han starter med nogle 56 - 58 sekunder omgangstider og efter ti minutter så har han stabiliseret sine omgangstider på 53 - 54 sekunder som han kører omgang efter omgang. Meget godt.

Mens Lars er ud og kører så kikker vi på vores brugte bagdæk. Björn siger at det er slidt ned på højre side, men at det er ret friskt på venstre side. Dvs, vi kan vende på dækket og bruge det som backup.

Godt, jeg låner nabo-teamets dækmaskine og vender dækket på fælgen, pumper op til 1,1 bar og monterer dækvarmere på så at det er varmt og klart hvis det behøves som backup.

Lars er stadig ude og kører sit stint. Efter nogle og halvtreds minutter så signalerer Lars at der er tid at tanke. Vi gører klar til tankning, jeg tager på hjelm og hansker og gører mig klar til at tage over det næste køre-stint. Lars kommer ind og vi bruger 1:40 minutter:sekunder på at fylde tanken og så er jeg ude på banen på teamets sidste køre-stint. Der er kun 50 minutter til målgang og jeg skal bare køre den i mål.

Men der er noget helt galt. Cyklen sejler runt på banen. Hvad sker der, tænker jeg. Har der sket noget med motorcyklen? Er noget gået i stykker? Hmm, når jeg giver gas så flyder baghjulet runt som en ål i vand. Har jeg punktering? Nej fordi når jeg slipper lidt på gassen så slingrer også forenden. Det er ikke godt at køre hurtigt, og det er ikke godt at køre langsomt. Jeg er helt forvirred. Det går skidt det her. Min første omgang var på 59 sekunder, og hver omgang bliver næsten en sekund langsommere. Det her går ikke, og efter fire omgange beslutter jeg mig for at det må være bagdækket der er slidt op og det er derfor det føles som at køre på is. Jeg må ind og skifte til vores backup baghjul.

Der er ingen ved pitmuren, så jeg bliver nødt at køre ind i pit og frem til boxen hvor jeg peger på baghjulet og signalerer skifte af baghjul. Så kører jeg ud på banen og en omgang mens Björn og Søren gører klar til hjulskifte. Jeg kommer ind og vi får skiftet baghjulet, og jeg kan komme ud på banen med et slicks-dæk med frisk gummi på højre side. Ahhhh, dejligt nu kører motorcyklen som den skal. Vi har brugt tre og en halv minut på de to pitstop og et hjulskifte. Dvs vi har tabt 3-4 omgange til teamet bagved os. Men vi er stadig omkring 20 omgange foran, så ingen panik.

Ude på banen stresser jeg lidt af og tænker, "ingen problem nu skal du bare holde dig på hjulen og ikke lave nogle idiotiske heltegerninger". Så jeg kører konservative omgangstider på 57 sekunder den næste halve time.


Efter en halv time ser jeg Søren signalere fra pitmuren at jeg skal ind til førerskifte. Nå ok, tænker jeg gører jeg det. Jeg kommer ind, og Lars tager over motorcyklen og kører ud på banen. Hvad sker det spørge jeg Søren. Han siger at Lars ville gerne teste forskellen på dæk. Han laver fem, seks omgange på 53-sekunder tider.

Imens gører Björn sig også klar til at tage over. Lars ville bare test nogle få omgange og så sende Björn ud og teste dækket de sidste 10-15 minutter af løbet. Godt, vi kalder in Lars til kørerskifte og sender Björn ud til at køre motorcyklen i mål 13 minutter senere.

Lars kommer frem til mig og griner stort. Han siger at dækket var slut på hans køre-stint og han viste jeg ville få problemer. Han siger jeg så helt hvid ud i ansigtet når jeg kom ind og ville skifte baghjul. Og så griner han højt og længe. Hvad fanden, og så griner jeg med ham. Jeg siger at jeg var ved at skide grønne grise før jeg besluttede at komme ind og bestille hjulskifte til vores backup-dæk. Og så griner vi højt begge to. :-) :-) :-)

Björn kører de sidste ti minutter på konservative 59-sekunder tider. Når målflaggen kommer så kører vi ind på en dejlig tredje plads med 356 kørte omgange, 32 omgange foran det fjerde team, men 16 omgange efter anden pladsen. Der var yderligere 3 omgange op til første plads. Jeg er helt vildt glad. Vi kørte klogt og stabilt, lavede ingen dumme ting ude på banen, holdt os fra andres problemer, vi lavede ingen fejl ved tankning og hjulskifte. Alt gik godt. Jeg hopper og smiler, det er ikke hver dag jeg kommer på podiet. Det er trods alt en forskel på en fjerde plads og en tredje plads!

Vi tager nogle billeder og afventer prisuddelingen hvor vi kan komme på podiet og få en hårdt tilkæmpet pokal.

Jeg glæder mig mere end et lille barn på juleaften med store gaver. Fedt. Meget fedt. Godt teamwork. Björn og Lars der kørte, og Søren som holdt styr på det hele, tankede bensin, skiftede hjul og holdt styr på både grej, tid og strategi. Tak til verdens mindste Endurance-team!!!!

Vores Aprilia motorcykel fungerede fint. Vi kørte uden traction control, men den er så balanceret, simpel og forudsigelig at køre at vi ikke savnede TC. Fin affjedrings setup fra Frederik Watz og ventiljustering fra David Treble.

Vi slapper lidt af i pitboxen, får noget at spise og snakker om dagens oplevelser før vi begynder at pakke sammen alt grej til hjemrejsen.

Mange tak till teamet:
Søren som pitchef.
Björn Gunnarsson og Lars Sandberg (plus mig) som kørere.