10-timers Endurance løb:
4 juli 2019 på Rudskogen, Norge.Det her er årets længste race, 10-timers racet på Rudskogen i Norge. Banen er en relativt nybygget bane syd for Oslo, cirka en halv time fra den svenske grænsen. Den er designet af Herman Tilke omkring 2010. Det er ham der designer alle formula-1 baner de sidste 20 år. Og det er en meget spændende bane. For dem der kender Knutstorp som er en meget teknisk bane, så er Rudskogen en del længere, 3237 meter, og dobbelt så teknisk. Der er mange skjulte sving og en del højdeforskele. Meget spændende. Men man skal også køre mange gange på banen før man kan finde ud af den. Jeg har aldrig set banen før og jeg var ved at køre af nogle gange da banen drejede anderledes end jeg forventede mig, og ellers kørte jeg for langsomt. Lars hade heller ikke prøvet banen før. Men Björn hade kørt banen nogle gange og syntes den var supersjov.

Nå, men forberedelserne til løbet startede nogle uger før, med at jeg begynde at bygge om en helt ny Aprilia RSV4 RF 2018 til det her race. Det fordi vores motorcykel kører konstant og motorn bliver ret meget belastet i konstant racetempo med de høje omdrejninger mellem 10-15.000 rpm næsten hele tiden. Jeg ville ikke risikere ventilhaveri på motorn, og ville starte med en helt ny motor. Den gamle racer kan jeg bygge om tilbage til at være lovlig til gadebrug, og så kan pensionere sig og leve et godt liv på gaden.

Til opbygningen til den nye racer ku jeg bruge mange stumper fra den gamle cykel. Men der var meget arbejde med at bygge om begge motorcykler samtidligt, hvor f.eks. ABS sku monteres på og af. Samtidligt så fik jeg pludselig et ekstra projekt med at flytte lejlighed, plus der var ekstra ting på arbejdet. Det gjorde at jeg blev klar med den nye racer sent om natten dagen før vi sku pakke traileren og køre mod Norge til race. Det gjorde at alt blev ikke som det skulle. Jeg hade glemt en sensor til elektronikken. Den kunne starte og køre, men med et stort rødt "service warning" felt over halve displayen og nogle funktioner som Wheelie Control kunne vi ikke slå fra. Øv, og skidt. Affjedringen hade jeg ikke nået at gøre noget ved, andet end at forøge Ride Height, men ellers så sku vi køre den ret standard. Så en lidt handikapped racercykel. Men den kunne køre trods alt.

Vores gamle trogne pitchef Søren var blevet syg, og verdens mindste endurance team sku blive endu mindre til løbet i Norge. Det bar bare os tre kører, hvor jeg sku lave alt nødvendig mekanikerarbejde ved hjulskifte osv. Heldigvis hade Björn lykkes lokke med en ven, Niklas, til at hjælpe os med at tanke. Det var rigtg godt og kunne aflaste en af kørerne ved tankning og kørerskifte.

Jeg pakkede traileren onsdag morgen, kørte over til Lars udenfor Malmö og hentede ham op inklusive hans kørerudstyr og så styrede vi bil og trailer nordpå mod Göteborg. Udenfor Göteborg hentede vi op Björn og fortsatte mod Norge. Her hade vi lejet et billigt hotel (for at være Norge) til overnatning så at vi kunne ankomme til banen tidligt om morgenen før kl 7.

Her sku vi chekke ind, få godkent motorcykel og udstyr i teknisk kontrol, deltage i førermødet, og så kunne træningen starte kl 8:00. Så var der kvalifikation fra kl 8:45 og selve løbet sku starte kl 10:30 med målgang kl 20:30.

Vejrudsigten hade lovet i princip tørt vejr med meget små chanser for en kort regnbyge omkring frokosttid. Men der blev vi snydt! Allerede til kvalifikation var der regn. Ikke det store problem da startposition ikke betyder noget ved et langdistanceløb over 6 eller 10 timer.

Allerede her viste det sig at banen er ualmindeligt glat når det regner og der er vådt, mere end andre baner vi kender. Mange team lavede uheld og krashede. Bl.a. dem der vandt det sidste 6-timers løb på Falkenberg seks uger tidligere. Heldigvis så kunne de reparere sin motorcykel og starte løbet lidt efter alle andre.

Vi hade kørt forsigtigt, plus mig og Lars sku finde ud af, og lære os banen på de 15 minutter hver som vi fik til kvalifikation. Så vores startposition blev 32 ud af 35 teams.

Klokken 10:30 var der tørt og fint og vi besluttede at Bjørn sku være den i teamet der tog det første køre-stint. Starten er en klassisk Le Mans start hvor kørerne løber over til sin maskine, starter sin motor, og kører afsted.

Hver gang vi sku starte motorcyklen, inklusive ved hver tankning, så sku jeg rode i menuet for at slå ABS fra, skrue ned Wheelie Control til minimum tilladt, og sette Traction Control ned. (Der var fejl i elektronokken grundet min sene klargøring.) Så vi kom afsted sidst fra start, og vi tabte en del tid ved hver tankning.

Men Björn var hurtigt i kap de sidste i køen og begyndte at overhale. Men allerede efter få omgange var der nogle team der væltede, så at der blev gult flag, 50 km/h kørsel og overhaling forbudt mens personale ryddede banen. Når der blev grøn flag og fri kørsel igen så kunne Bjørn fortsette at overhale. Efter en halv times kørsel så var han tæt på top 10, og efter en times kørsel så var Bjørn på en 7 pladsering.

Når vi nærmede os en times kørsel så begynde vi kikke ved pit-muren hver gang Björn kørte forbi. Vi ventede på at han sku give os signal at bensinlampen lyser og det er tid at komme ind og tanke. Yes, nu giver han signal. Vi signalerer tilbage at vi har set det og er klare til tankning når han kommer ind på næste omgang. Vi er det eneste Endurance team der har en standrad tank med standard tanklåg og det tager os cirka 3 minutter at tanke, hvor de andre Endurance team med specialtanke og quick-tank anlæg tanker på cirka 10-20 sekunder.

Samtidig så hade det begyndt at regne lidt, men vejrudsigten sade hele tiden at det kun sku komme en lille smule og ellers forblive tørt. Derfor prøvede vi at spare hjulskifte, da det koster tid, og sendte Lars ud på banen på slicks.

Men det fortsatte bare at regne så efter nogle omgange så vinkede Lars til os at vi sku gøre klar til hjulskifte til regndæk. Desværre har vi ikke fået hurtigskift til baghjul. Forhjulet er endu langsommere at skifte da vi skal skrue af begge bremsekalibre, skifte hjul, skrue tilbage bremsekalibrene og sikre kalibrene med sikringstråd/låsetåd. Det tager cirka 10 minutter. Lidt surt, men såden er det den her gang. Vi kalder Lars in til hjulskifte. Først skifter vi baghjulet, og så forhjulet. Det tager 13 minutter. Efter opstart af maskinen så sku jeg ind i menuen og slå ABS fra igen. Ikke optimalt da det tager tid at stå og rode med knapper og med menuen til settings. Men til slut så er cyklen klar til afgang.

Lars kommer ud igen på regn og mestrer opgaven at cirkulere uden at tage chanser og uden at vælte.

Efter en halv time holder det op at regne. Vi forventer hurtig optørning af banen, og et godt tørt spor. Men banen forbliver våd og meget glat i lang tid. Når det er gået en time, så ser banen lidt bedre ud, og det er tid til at komme ind for at tanke og skifte hjul tilbage til slicks.

Lars kommer ind og vi bruger igen cirka 13 minutter for at tanke og skifte hjul. Jeg er alt for stresset med cykelns elektiske problemer og hjulskifte for at køre, så vi sender Björn ud på slicks til det næste køre stint.

Når det er gået 55 minutter så signalerer Björn at tanklampen lyser og det er tid til tankning. Vi giver signal tilbage at vi er klare og han kan komme ind til tankning.

Det tager cirka 4 minutter at tanke og så sender vi mig ud at køre mit første stint i dag. Jeg starter lidt forsigtigt og tager nogle omgange før jeg finder en ok rytme. Efter cirka 40 minutter så begynder det at regne igen. Skidt tænker jeg, der sku være skyet men tørt resten af dagen enligt vejrudsigten. Jeg håber at det er en kort regnbyge og at jeg kan overleve nogle omgange uden at skifte hjul.

Og allerede på den første omgang efter det har begynt at regne så er der to andre der vælter og det bliver Safety Car og 50 km/h mens de ryder op køretøj og fører.

Ok tænker jeg, jeg kan gå ind og skifte hjul eller jeg kan forblive herude og håbe at regnet slutter før der bliver fri fart igen. Jeg satser på det sidste. Desværre så regner det bare mere og mere, så jeg bliver nødt at vinke til pit at vi skal skifte hjul. Jeg bliver vinket ind og kommer ind til tankning og hjulskifte.

Det tager igen cirka 13 minutter at tanke og skifte til regnhjul. Vi sender Lars ud at køre på regndæk igen. Han kører jævnt og blødt som er perfekt til en glat bane og perfekt til at spare på regndækken når det begynder at tørre op efter en halv times regnkørsel.

Efter cirka 40 minutter så kalder vi Lars ind til tankning og hjulskifte tilbage til slicksdæk. Det tager 11,5 minutter at tanke og skifte hjul den her gang. Stadig cirka 6-7 minutter for langsomt grundet det lidt besværlige forhjul og bremsekalibere. Så sender vi Björn ud på banen med slicksdæk.

Björn kører rundt på dagens bedste stint, og laver også teamets hurtigste omgang 1:32,462 som også viser sig være klassens hurtigste omgangstid i dag. Ikke så dårlig med tanke på at vores cykel også har problem med acceleration ud at svingene grundet en wheelie control som blander sig og bremser motorn. Men som sagt så er vores elektronik ikke helt ok i dag, da der mangler en sensor.

Björn kører næsten en time før han signalerer at der skal tankes. Vi vinker ham ind og det tager cirka 4 minutter at tanke, og vi sender Lars ud på banen. Han cirkulerer på omgangstider mellem 1:42 og 1:45 når der ikke er gult flag fordi nogen har væltet igen.

Vi kalder Lars ind til tankning som tager cirka 4 minutter, og jeg kommer ud på banen igen. Jeg begynder at hygge mig, og i slutningen af mit køre stint så finder jeg tre forskellige kører at overhale. Dejligt, så er jeg ikke langsommet idag alligevel. :-)

Jeg kommer ind til tankning som tager igen cirka 4 minutter, og vi sender Björn ud på banen til den sidste time af det her 10-timers løb.

Til slut så kommer det ternede målflag og vi kan samle os i pitboksen. Det har været en lang og hård dag i dag. Motorcykel der ikke var 100% færdig og som drillede med wheelie control og ABS der sku slåes fra hver gang vi startede motorn efter hver tankning. Men vi kom i mål på en 6 plads. Det førende team lavede uheld i kvalifikationen, reparerede sin motorcykel til starten af løbet, men lavede uheld igen og fik udgå. Så de tabte en del points i serien. Og nu ligger vi alligevel på 3 plads i serien, men kun med tre points foran dem. Det bliver spændende næste gang.

Mange tak till teamet:
Niklas som blev shanghaiet til tankassistent.
Björn Gunnarsson og Lars Sandberg (plus mig) som kørere.