6-timers Endurance løb:
9 august 2019 på Mantorp, ved Linköping i Sverige.Så blev der tid til årets 5'e løb i Svenska Endurace Cupen, SEC, 6-timers løbet på Mantorp lidt syd for Linköping i Sverige.

Efter problemerne med den nye motorcykl i sidste løb, så hade jeg taget den til Trebles og fået geninstalleret Aprilias software i de to hovedcomputere, synchroniseret dem, testet og chekket fejlkoder. Skiftet en hjulsensor, og testet igen. Det så ud til at virke nu, men man kan aldrig være 100% sikker hvis man ikke tester på bane, og det hade jeg ikke mulighed for.

Når jeg så tog afsted til Mantorp med al udstyr og motorcyklen, pakkede jeg også med den gamle motorcykel fra sidste år som backup, hvis vi sku lave noget om. Så hade vi et reservdelslager.

Løbsdagens morgen, var vi klare. Kl 9.00 sku vi starte kvalifikationskørsler, og jeg var spændt. Jeg hade fejlsøgt og arbejdet og testet den i flere omgange over mange dage, men den var ikke testet på bane.

Vi sendte Björn ud til den første kvalifikationskørsel. Resultatet var ikke godt. Den var bedre end sidst, men tøvede stadig ved fuld gas omkring de 10.000 omdrejninger før den kørte igen. Dvs, vi manglede omkring 50 hk lige der i omdrejningsområdet hvor vi hade mest brug for dem, og den var ikke sjov at køre.

Vi sendte også ud Lars og mig til kvalifikationskørsel, så at vi hade tilladelse at starte løbet. Men vi opdagede samtidligt at forgaflen heller ikke virkede som den sku.

Hvad gører vi? Vi har en reservecykel som vi kan tage dela fra. Men der er kun 30 minutter til start. Det er skidt at køre 6 timer med en cykel der ikke vil samarbejde. Derfor tager vi beslutningen at vi tager alt vi kan flytte fra reservecykelen til løbscykelen, og så må det tage den tid det tager. Hvis vi ikke kan komme stil start så kan vi starte senere. Men hvis kan få cykeln til at køre ok så bliver det meget bedre og sjovere at køre. Vi kan prøve at have det sjovt. Selvfølgelig er der en risiko for at intet virker efter en transplantation af alle vigtige elektroniske sensorer plus andre mekaniske dele, men hvis det virker så får vi en bere kørsel.

Ok vi går igang. Vi smider begge cykler bagved traileren midt i solen og begynder at flytte dele fra den ene til den anden.

Når der er gået en halv time så gører løbsledningen klar til start. Vi er ikke halvvejs færdige så vi må se i øjne at vi vil starte langt efter de andre. Så vi fortsetter operationen at transplantatere dele.

Løbet går og vi kan høre at motorcyklerne racer ude på banen. Et skønt lyd. Som vi desværre ikke er en del af lige nu. Men allerede efter en omgang sænkes lydniveauet. Der er sket noget og der er Gul Flag, Safety Car og max 50 km/h rundt banen. Tre omgange senere så dør lyden helt da de har skiftet til rødt flag og afbrudt racet. Vi skruer videre.

Vi får høre bagefter at en motorcykel har eksploderet sin motor ud på langsiden og kastat olje over 3-400 meter af banen. Det er en stor oprydning der tager lang tid og hvor mange hjælper fra alle teams.

Efter yderligere en halv time så begynder vi se enden af tunellen med vores skruende. Og racet er stadig ikke genstartet. Måske når vi det til genstarten.

Når der en gået næsten en time så er vi færdige med transplantation af dele og vi tester cyklen på parkeringen. Det ser ud som den virker, men hvordan den opfører sig på banen finder man først ud af derude.

Samtidlig gører løbsledningen sig klar til at genstarte løbet igen. Der var vi ret heldige at de har ventet så lang tid på os. Vi skal starte med kun 4 omgange bagud. Så er vi lidt med. Vi sender Björn ud som teamets første mand, sidst i køen til genstarten af løbet.

Starten går og vi kikker spændt ved pitmuren de første omgange for at se om Björn kommer ind med problemer eller om han er tilfreds og alting virker.

Efter 10 omgange så kommer Björn ind i pit. Hvad er der galt? Har vi gjort en fejl ved transplantationsoperationen? Der er et problem med bremserne. De fader en del. Håndtaget går længere og længere ind før bremserne tager. Vi lufter lidt ud oppe ved bremsepumpen, plus suger lidt bremsevæske ud af beholderen så der er mere plads til forandringer. Det tager 6 1/2 minutter og så er Björn ude på banen igen. Vi tabte 4-5 omgange, men ikke slå slemt og vi var lidt bagud alligevel.

Vi venter spændt ved pitmuren for at se om Björn kommer ind igen eller om han kører videre. Efter nogle omgange så ser vi at han kører videre. Så er bremserne brugbare igen. Han kører omgangstider mellem 1.21 - 1.22 og overhaler en del konkurrenter.

Efter cirka i alt 52 minutter så kommer Björn ind til tankning. Vi stiller cyklen på bagstøtten og tanker op. Björn siger at bremsen er rimelig nu, og at det er sjovt at køre igen. Så sender vi Lars ud på banen. Han kører stabilt som han plejer og ender med at køre omgangstider på 1.31 i sit første stint.

Når der er gået 45 minutter mere så signalerer Lars at tanklampen lyser og vi gører klar til tankning. Jeg siger til Björn og Søren at jeg er stresset fra al den panik-skruende i starten og ikke har så stor lyst at køre. Men kan lige så godt komme ud på banen og prøve at komme igang.

Allerede på min første omgang så kommer det lidt regn. Det bliver hurtigt en smule glat og jeg kører forsigtig og håber det slutter regne snart så at vi ikke behøver skifte hjul til regndæk og bagefter skifte tilbage igen til hjul med slicksdæk. Det tager alt for lang tid for os, specielt med forhjulet hvor vi ikke kan dreje forgaffeln, men er nødt at skrue bremsekalibrene af og på igen ved hvert hjulskifte.

Heldigvis regner det kun i fem omgange. Men der er blevet glat, og flere steder er asfalten ny og mørk og i karusellen er der meget gummi fra drifting biler og der bliver det ekstra meget glat. Der er flere der har kørt af der tidligere i løbet.

Jeg gører så godt jeg kan, men det er svært at tilpasse farten til de andre eftersom nogle kører med slicks og andre kører med regndæk. Når banen begynder at tørre op er det derfor lidt svært for mig at bedømme hvor meget greb jeg har i de kolde slicks, plus køre dem varme igen.

Jeg synes selv at jeg ikke rigtig er i mental balance og ikke gører det særlig godt. Jeg lykkes aldrig at komme under 1.37 på en omgang. Men til slut så er der gået en time, og jeg bliver kaldt ind til tankning og førerskifte.

Ingen billeder på mig fra det her løb!

Jeg kommer ind til tankning, og afleverer cykeln til Björn der kører det næste stint.

Efter lidt mulighed at slappe af og at spise i pit, så tager jag kameraet og går ud rundt banen for at tage nogle billeder af Björn der kører. Neden lidt billeder fra F2-svinget.

Björn kører ude på banen, og det ser ud som han hygger sig. Han får overhalet en del cykler derude, og laver også en omgang på 1.20. Men vi har stadig det handicap fra starten Så vi klatrer ikke så meget i løbspositioner. I hvert fald så fungerer cykeln godt nu og det er sjovt at køre siger både Björn og Lars.

Pludselig ser jeg at team #45, Hojride, har problemer og står i pit. De er vores nærmeste konkurrenter i serien, og samtidlig gode venner. De har noget problem med sit baghjul Hvis stillingen holder i mål så får vi lige mange points fordi vi får to mere placeringspoints, men vi går glip af to startpoints da vi ikke var med til løbets ordinære start.

Her er nogle flere billeder på Björn, den her gang fra Start-svinget.

Efter omkring 40 minutter på banen så kommer Björn ind til tankning og Lars gører sig klar til at komme ud på banen og køre det sisdte stint.

Jeg får snakket med Björn. Han smiler og siger at det var lang tid siden han hade det så sjovt på en 1000-kubik motorcykel. Stefan "Humlan" fra vinderteamet som vi deler pitbox med, kommer over og siger det ser mærkeligt nemt ud når Björn overhaler ham ude på banen. Vi griner lidt, og jeg siger til Stefan, at på den anden side så har han fornøjelsen at overhale mig ude på banen. Så det går lige op med gynger og karuseller. Og vi griner endnu mere. :-)

Lidt senere går jeg ud på banen med kamera og tager nogle billeder. Lige her forneden ser vi Lars i F2-svinget.

Så går jeg med kamera fra F2-svinte over til Start-svinget og tager et par billeder.

Når der kun er 10-15 minutter tilbage af racet, så står jeg i Start-svinget og tager billeder når Lars kører forbi, og lidt efter ser jeg en anden kører komme kurende på asfalten. Hans forhjul har givet op, og cyklen har lagt sig ned og kurer på asfalten ud mog gruset der skal fange køretøjer.

Jeg ser at føreren ikke vil give slip i håndtagen, og han kurer sammen med cyklen ud i gruset, gennem gruset, og ind i autoværnet der har lidt luftpuder. Men det ser ud som et hårdt stop, og sammen med cykeln. Føreren ligger stille og banepersonal løber frem og ser hvad der kan gøres. Der kommer gul flag, og snart kommer ambulancen med læge. De tager det stille og rolig og fikserer førerens hoved og nakke på båren før de tager ham ind i ambulancen. Jeg tager ikke noget billeder da det kan være en lidt alvorligere skade end kun et kraveben.

Ambulancen står der længe og arbejder, og de sidste 10 minutter af løbet køres under gult flag og safety car.

Vi kommer i mål på 4'e pladsering i Enduranceklassen to omgange foran team Hojride. Mest glade er vi for at vi endeligen har en motorcykel der virker som den skal.

Som Björn sade, det er dejligt at køre en motorcykel der samarbejder og støtter en, og ikke en cykel der modarbejder føreren. Så vi er godt tilfreds med dagen.

Tak till teamet:
Søren som pitchef og mekaniker. Björn Gunnarsson og Lars Sandberg og mig som kørere.